Prostreno.cz

Džínsy stačí prát po každém desátém použití

Čím menší četnost praní a nižší teplota vody, tím pro zachování barvy i tvaru džínsů lépe. A jak ošetřit ty úplně nové, které v pračce ještě nebyly?

Spodní prádlo nebo věci na cvičení – jsou kousky, které se perou po každém použití. Ale co takové džínsy? Jim příliš častý pobyt v pračce ani trochu nesvědčí. Jaká frekvence je pro ně ideální, aby neutrpěla jejich kvalita?

Dlouhá historie oblíbené „uniformy“

Džínovina, jak ji známe dnes, vznikla v roce 1860, kdy společnost Levi Strauss & Co, která vyráběla průmyslové a farmářské oděvy z tuhého plátna, přidala na žádost svých zákazníků do své produktové řady měkčí a pohodlnější látku (1). O 13 let později si firma nechala patentovat kalhoty s nýty na kapsách, jež je chránily před poškozením i při těžké dřině. A džínsy byly na světě! Denim se zakrátko přestal spojovat výhradně s prací a získal pověst nepostradatelného módního kousku, jehož sláva už nikdy nepominula. Vraťme se ale zpět k té zmíněné očistě.

Nic se nemá přehánět

„Na rozdíl od vašeho průměrného trička je džínovina velmi hustý materiál. Obvykle se doporučuje prát ho zhruba po deseti nošeních, nebo kdykoli v případě většího viditelného znečistění. Pro zachování jeho vzhledu tu platí, že čím méně, tím lépe, neboť každý cyklus látku trochu poškozuje,“ vysvětluje americká módní stylistka Lana Blanc (2). Na vyvářku nebo předpírku ale zapomeňte, tady to chce mnohem šetrnější zacházení.

Místo horka raději chlad

Jsou-li úplně nové, před prvním praním džínsy namočte do studené vody s kapkou octa, podle jmenované expertky se tak zabrání nežádoucímu přenosu barviv na ostatní oblečení, které se v bubnu bude točit s nimi. Pokud je máte už nějakou dobu, vždy je před vhozením do pračky otočte naruby. Držet byste se měli jemného praní na co nejnižší teplotu a kvalitního pracího prášku, aby džínsy nevybledly. Sušičku vynechejte úplně, jinak riskujete změnu odstínu i zachování tvaru.

Zdroje: (1) www.cottonworks.com/en/topics/sourcing-manufacturing/denim/denim-history/, (2) www.realsimple.com/beauty-fashion/clothing-care/how-often-to-wash-jeans





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat